Normal_kaars_kaarslicht

In februari 2019 is de Basisregistratie Personen aangepast zodat ook levenloos geboren kindjes erkend worden. Sindsdien hebben ouders bijna tienduizend keer hun levenloos geboren kind geregistreerd, zo blijkt uit gegevens van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Veel van de ouders die dit in de eerste paar maanden deden, verloren hun kindje (soms tientallen) jaren geleden. Dit meldt de Volkskrant. 

De registratie van doodgeboren kindje is ook mogelijk bij een abortus of miskraam. Staatssecretaris Knops van Binnenlandse Zaken heeft de indruk dat ambtenaren van de burgerlijke stand ruimhartig zijn bij het opstellen van een geboorteakte voor alle levenloos geboren kinderen en de beoordeling van het benodigde bewijs.

Dat ouders ook een kindje na een miskraam kunnen registeren, is volgens Miskraam Begeleiding Nederland belangrijk. Een miskraam overkomt ongeveer twintig procent van de vrouwen minstens één keer. Afscheid nemen is voor veel van hen ook bij vroege zwangerschappen van grote meerwaarde. 

Door: Nationale Zorggids