Normal_babyopvang__opvang__kov__baby__stoeltje

Wanneer ouders op korte en vereenvoudigde wijze reageren op het gebrabbel van hun baby, kan dit de taalontwikkeling van het kind ten goede komen. Gebrabbel is een poging van de baby om informatie te verzamelen over zijn of haar omgeving. Ouders praten vaak in volwassen stijl en met complexe zinnen tegen hun kind, behalve als deze zelf gaat brabbelen. Dit moment zou benut kunnen worden om het leervermogen te verbeteren, met name bij risicogezinnen. Dit meldt Vakblad Vroeg.

De reactie op babygebrabbel werd onderzocht door Cornell’s Behavioral Analysis of Beginning Years (B.A.B.Y.) Laboratorium. Hieruit blijkt dat het nuttig is om in korte en bondige zinnen of woorden te reageren wanneer een baby begint te brabbelen. Ouders passen vaak onbewust hun taal al aan wanneer zij reageren op hun kind. Ouders die dit niet doen en bij risicogezinnen kan worden ingezet op eenvoudige reacties op de geluiden van hun kind.

Microfoon in kleding

Voor het onderzoek kwamen 1.400 moeders en hun kind op twee opeenvolgende dagen een half uur spelen in een grote ruimte. Kinderen hadden een microfoon in hun kleding en door middel van camera’s werd de interactie tussen moeder en kind vastgelegd. Hieruit bleek volgens de onderzoekers dat kinderen die op de eerste dag veel reactie kregen op hun gebrabbel, de tweede dag nieuwe spraakgeluiden sneller leerden.

Door: Nationale Zorggids