Normal_baby_meisje

De samenstelling van de microbiomen in de darmen van een baby, is afhankelijk van de manier waarop het kindje geboren is.  Baby’s die via een keizersnede geboren worden, hebben andere kolonies met bacteriën dan baby’s die vaginaal op de wereld komen. Dit meldt Kijk Magazine op basis van nieuw Brits onderzoek. 

De darmmicrobiomen van baby’s die via een keizersnede zijn geboren, bevatten meer nadelige bacteriën. Deze kunnen effect hebben op de gezondheid van de baby. Al eerder  oonde onderzoek aan dat een keizersnede negatieve kortetermijneffecten kan hebben op het kindje. De langetermijneffecten zijn vooralsnog niet bewezen. 

Keizersnedes neemt toe

In Nederland wordt nog meestal nog steeds gekozen voor een vaginale geboorte, maar het aantal keizersnedes neemt toe. Voor sommigen in zorgwekkend rap tempo. Hoewel voor een keizersnede meestal een medische indicatie is afgegeven, neemt ook het aantal vrouwen dat kiest voor een snede toe.

Nederland voert meer keizersnedes uit dan de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) voorschrijft, maar zit met 16 procent (in 2016) wel dicht bij het wenselijke percentage van 15 procent. “Het herstel na een keizersnede is moeilijker. Daarnaast kan er littekenweefsel ontstaan aan de baarmoeder, wat weer samenhangt met bloedingen, abnormale groei van de placenta, buitenbaarmoederlijke zwangerschap, doodgeboren kindjes en vroegtijdige bevalling bij een volgende zwangerschap”, zei één van de onderzoekers hier vorig jaar over. Hoewel de kans hierop klein is, zijn de complicaties wel gevaarlijk.         

Door: Nationale Zorggids