Normal_prik_naald_vaccin

Ieder jaar belanden tientallen, zo niet honderden, jonge kinderen in Nederlandse ziekenhuis door het venijnige RS-virus, een luchtweginfectie die tot longontsteking en moeilijke ademhaling kan leiden. Wereldwijd krijgen 30 miljoen kinderen door dit virus een longontsteking en jaarlijks sterven tientallen duizenden kinderen. In Nederland komt sterfte door RSV (respiratoir syncytieel virus) nauwelijks voor, maar het aantal ziekenhuisopnamen neemt niet af. Door zwangere vrouwen tegen dit virus te vaccineren, neemt de kans op levensbedreigende RSV bij pasgeboren kindertjes flink af. Dit meldt het Wilhelmina Kinderziekenhuis. 

Ieder jaar melden ziekenhuizen dat hun intensive cares vol zitten met kinderen met het verkoudheidsvirus. In Nederland worden kinderen goed geholpen, omdat zij aan de beademing kunnen. Maar in armere landen is de kans aanzienlijk groter dat een kind overlijdt door het RS-virus.

Kwetsbare baby's zijn vatbaarder 

Uit nieuw onderzoek door het Wilhelmina Kinderziekenhuis, onderdeel van UMC Utrecht, blijkt dat vooral kindjes van zes maanden of jonger overlijden door het RS-virus. Zeker 28 procent van hen had een onderliggende ziekte of aandoening die ze extra kwetsbaar maakte. Promovenda Nienke Scheltema concludeerde dat deze groep kinderen ook na de zes maanden zou kunnen sterven bij het oplopen van dit virus.

Maternaal vaccin en meer

“Dit suggereert dat een maternaal vaccin een groot deel van de levensbedreigende RSV-infecties kan voorkomen. Een maternaal vaccin werkt echter tijdelijk, omdat het antistoffenniveau en dus de beschermende werking snel afnemen na de goeboorte”, zegt Scheltema. Daarom wil ze ook onderzoeken hoe baby’s direct na de geboorte extra bescherming tegen het virus kunnen krijgen. Mogelijk door te starten met een passieve immunisatie met beschermende antistoffen, gevolgd door een kindervaccin. Kanttekening is wel dat kwetsbare baby’s met een aangeboren hartafwijking of vroeggeboorte, kwetsbaarder blijven en daardoor ook minder baat zullen hebben bij het vaccin. 

Door: Nationale Zorggids