Normal_speelgoed_kind_auto

Uit een steekproef van Agentschap Telecom blijkt dat veel babyfoons en slim speelgoed gehackt kunnen worden door criminelen. Ouders zouden vaak niet de standaard instellingen wijzigen met een nieuw wachtwoord en het installeren van updates wordt vaak vergeten. Hierdoor kunnen criminelen toegang tot de camera en microfoon krijgen, waardoor het gezin bespied kan worden. Dit meldt Telegraaf.

Er is verschillend speelgoed onderzocht, bijvoorbeeld bestuurbare auto’s met een camera. Deze kunnen heel eenvoudig gehackt worden, waardoor de crimineel het kind en het huis kan zien. Dit is niet alleen een gevaar voor de privacy van het gezin, maar kan ook gebruikt worden om inbraken te plannen. Ook babyfoons, elektronische sloten voor het huis en routers zijn eenvoudig te hacken. Criminelen zouden zo wachtwoorden en bankrekeningen kunnen gebruiken voor eigen gewin.

Europees keurmerk

Het Agentschap Telecom heeft de resultaten van het onderzoek aangeboden bij staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken. Ook zij maakte eerder al bekend zich zorgen te maken over de veiligheid van slimme apparaten. Er wordt gekeken naar de mogelijkheid om een Europees keurmerk uit te geven voor apparaten die verbonden zijn met internet. Dit moet voorkomen dat onwetende consumenten onveilige producten kopen.

Botnet opsporen

Ook is de Technische Universiteit gevraagd om makkelijk te hacken producten op te sporen. Hiervoor wordt subsidie verleend aan de TU. Er worden onder andere botnets opgespoord. Dit zijn netwerken die criminelen gebruiken om in te breken in de apparaten. Wanneer een apparaat gehackt is, wordt dit netwerk ingezet om weer nieuwe apparaten over te nemen. De IP-adressen die hiervoor gebruikt worden, zullen worden doorgegeven aan het ministerie van Economische Zaken.

Door: Nationale Zorggids