Normal_verpleegkundige__baby__neo__couveuse

Baby’s die te vroeg geboren zijn, hebben vaak een beetje hulp nodig om adem te halen. Ze hebben niet de kracht en het uithoudingsvermogen om zichzelf van voldoende zuurstof te voorzien. Maar volgens promovenda NICU-verpleegkundige Janneke Dekker van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) is het beter om zelfstandige ademhaling te stimuleren, in plaats van deze volledig over te nemen. Dit zou schade aan de  nog ontwikkelende organen kunnen beperken. Dit meldt LUMC.

De verpleegkundige op de neonatale afdeling heeft een techniek ontwikkeld waarmee de baby gestimuleerd wordt om zelf adem te halen. Zo is uit haar promotie-onderzoek gebleken dan het aanraken van de voeten of de rug kan resulteren in een spontane ademhaling. Ook zou er zuurstof via een maskertje gegeven kunnen worden, waarvan de dosering wordt afgebouwd. Daarnaast is het toedienen van cafeïne een mogelijkheid om de ademhaling zelfstandig op gang te brengen. Het volledig overnemen van de ademhaling zou risico’s met zich meebrengen. Zo kan er schade ontstaan in de organen die nog in ontwikkeling zijn.

Vervolgonderzoek

Wel moet uit een volgend onderzoek blijken wat precies te beste aanpak is. Dekker ziet zelf het meest in het toepassen van al deze opties samen, maar los van elkaar bieden ze ook goede resultaten. De NICU-verpleegkundige gaat in haar vervolgonderzoek uitzoeken of de spontane ademhaling het beste wordt opgewekt door de aanraking van de voet of de rug. En hoe de dosering van zuurstof per masker het beste afgebouwd kan worden. Janneke Dekker zal dit onderzoek uitvoeren in Melbourne in Australië.

Door: Nationale Zorggids