Normal_vleeswaar

Ook Albert Heijn blijkt producten van vleesproducent Offerman in de schappen te hebben gehad, maar zette pas twee dagen later een veiligheidswaarschuwing online. Waarom dit niet eerder gebeurde, weet de woordvoerster van de supermarktketen niet. Vorige week werd bekend dat er bij Offerman op grootschalig niveau sprake is van listeriabesmettingen. Jumbo haalde daarop ruim 130 voorverpakte vleeswaren uit de schappen, Aldi vier en ook groothandels haalden hun producten uit de winkels. Albert Heijn deed dit ook, maar meldde niet online dat het mogelijk besmette vleeswaren van de merken Wahid en Anur verkocht. Dit meldt Metro. 

Inmiddels is ook bij Albert Heijn niets meer te vinden van de kipfilet naturel, rundersalami, kipboterhamworst, kalkoenham, rundercervelaat, kipfilet provence en runderrookvlees van Wahid te vinden.

Volgens het RIVM heeft een vrouw een miskraam gehad door listeria in één van de voorverpakte vleeswaren van producent Offerman. Drie mensen zijn in de afgelopen twee jaar aan een listeriabesmetting bezweken. Twintig anderen werden ziek.

GEVAARLIJK VOOR ZWANGERE VROUWEN

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte. Jaarlijks worden ongeveer tachtig patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM. 

Door: Nationale Zorggids