Normal_zwanger1

Zwangere vrouwen maken zich grote zorgen om een eventuele listeriabesmetting. Verloskundigen verspreid door het land krijgen telefoontjes van vrouwen die vleeswaar hebben gegeten uit bijvoorbeeld de Jumbo, Albert Heijn of Aldi. Deze winkels, enkele groothandels en distributeurs haalden vorige week collectief hun voorverpakte vleeswaren van producent Offerman uit de schappen omdat deze mogelijk besmet zouden zijn met listeria. Listeria kan gevaarlijk zijn voor het ongeboren kind en kan leiden tot vroeggeboorte of een miskraam. Dit meldt NOS. 

"Het is heel angstig en onduidelijk voor zwangeren. Stel dat je gisteren een broodje kipfilet hebt gegeten: testen of je besmet bent met de bacterie kan niet, want die testen zijn heel onbetrouwbaar", zegt verloskundige Suzanne de Reijke. "De gevolgen voor een ongeboren kindje kunnen dramatisch zijn. Bij sommige vrouwen is sprake van paniek."

'Zoek contact met huisarts'

Vrouwen die vleeswaar hebben gegeten en zich hierover zorgen maken, kunnen het beste een afspraak maken met hun huisarts. Ook bij eventuele listeria-symptomen als diarree, koorts of misselijkheid, raadt de Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) contact met de huisarts aan.

NVWA heeft nog niet alle locaties in beeld

Dat Jumbo, Aldi, Albert Heijn en groothandels Sligro, Bidfood en Versunie producten van vleesproducent Offerman verkochten is duidelijk, maar het is voor de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) nog een hele klus om uit te zoeken waar het besmette vlees van de groothandels terecht is gekomen. De NVWA heeft een overzicht van negenduizend mogelijke locaties, waaronder bedrijfskantines en vliegtuigmaatschappijen, maar dat is nog lang niet alles. Mogelijk zijn de producten ook bij zorginstellingen of kinderdagverblijven terechtgekomen.

Door: Nationale Zorggids