Normal_hulplijn_telefoon

Vrouwen in de provincie Groningen lijken minder aangedaan door de listeria-uitbraak dan elders in het land. Maandag meldden verloskundigen verspreid door het land dat hun telefoon roodgloeiend stond nadat bekend werd dat onder meer Jumbo, Albert Heijn en Aldi besmette vleeswaren uit de schappen haalden en dat er door het verstrekte vlees van producten Offerman zeker één miskraam is geweest. Dit meldt RTV Noord.

Vrijdagmiddag kregen verloskundigenpraktijken in de provincie Groningen een paar telefoontjes, maar daarna bleef het stil. Er werden ook geen klachten gemeld. Bij Stadspraktijk Verloskundigen Groningen meldden drie of vier vrouwen zich met zorgen, maar daar bleef het bij. Ook de GGD in Groningen ontving eind vorige week een paar telefoontjes van zwangere vrouwen en ving deze ongerustheid per direct op met een informatielink op de website die verspreid werd via Facebook.

Miskraam door listeria

Volgens het RIVM heeft een vrouw een miskraam gehad door listeria in één van de voorverpakte vleeswaren van producent Offerman, die onder meer levert aan Jumbo en Aldi. Drie mensen zijn in de afgelopen twee jaar aan een listeriabesmetting bezweken. Twintig anderen werden ziek. Donderdag en vrijdag haalden Jumbo, Albert Heijn, Aldi en diverse groothandels de besmette vleeswaren uit de schappen.

GEVAARLIJK VOOR ZWANGERE VROUWEN

De listeriabacterie kan voorkomen in voedsel, vooral op rauwe voeding en producten die lang in de koelkast hebben gelegen. Gezonde personen krijgen meestal geen of milde klachten, die lijken op griep of buikgriep. De ziekte kan ernstiger verlopen bij heel jonge kinderen, ouderen en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Een deel van deze patiënten kan overlijden. Zwangere vrouwen hoeven zelf niet ziek te worden van een infectie met listeria, maar lopen wel een kans op een miskraam, vroeggeboorte of ernstige ziekte van het kind wanneer het besmet raakt tijdens de geboorte. Jaarlijks worden ongeveer tachtig patiënten met een listeria-infectie gemeld bij het RIVM. 

Door: Nationale Zorggids