Normal_zwangerschapstest_pregnancy_test_result_wiki_-c_

In de week van 11 tot en met 16 november, tijdens de Week van het Leven van Platform Zorg voor Leven, krijgt ieder huishouden een anti-abortusflyer in de brievenbus. Dankzij een crowdfundingsactie kon het platform genoeg geld ophalen om de flyer in groten getale te verspreiden. Inmiddels is er ook een tegenbeweging opgestart die oproept de flyer te verscheuren en terug te sturen naar de afzender. Dit melden Algemeen Dagblad en de Telegraaf. 

In Nederland worden jaarlijks ruim 30.000 abortussen uitgevoerd. “Bij vijf weken zwangerschap is er al een hartslag aanwezig. Als het kindje elf weken oud is, zijn alle organen in beginsel gevormd en hoeft het alleen nog maar verder te groeien. Abortus maakt hier een einde aan. Beginnend leven, gebroken in de knop”, zo kunnen ontvangers binnenkort op de flyer lezen.

PvdA is tegen, SGP voor flyer

Abortus is toegestaan in ons land en de wetgeving hieromtrent staat volgens PvdA-Kamerlid Lilianne Ploumen als een bus. Ongewenst zwangere vrouwen hebben meerdere aanspreekpunten als zij een abortus overwegen. Ook GroenLinks en VVD vinden de flyeractie van Platform Zorg voor Leven jammer. SGP laat weten onderdeel te zijn van het initiatief van het platform.

Flyer verscheuren en terugsturen

Een verontruste vrouw heeft op Facebook opgeroepen om de flyer vooral niet te lezen, meteen te verscheuren en terug te sturen naar Platform Zorg voor Leven. “We hebben het recht om voor abortus te kiezen, ongeacht de reden voor die abortus. We moeten deze keuze kunnen maken zonder belaagd te worden. En deze actie zie ik als een vorm van belaging”, zegt Valerie van Flier. Het Humanistisch Verbond, dat ook tegen de flyeractie is, heeft stickers ontworpen waarop staat ‘Ja, voor vrije keuze en Nee, tegen anti-abortusreclame’, als tegenhanger van de sticker die tijdens de Week van het Leven ook wordt verspreid.

Platform Zorg voor Leven zegt niemand te veroordelen, maar enkel te willen laten zien dat abortus niet altijd de oplossing is. 

Door: Nationale Zorggids