Normal_pasgeboren_geboorte_baby

Kinderen die te vroeg geboren worden, kunnen mogelijk ook op latere leeftijd nog hinder ondervinden hiervan. Promovenda Sabrina Twilhaar van de Vrije Universiteit in Amsterdam onderzocht de gevolgen van vroeggeboorte bij kinderen die inmiddels 13 jaar oud zijn. Zij lieten vaker leer- en sociale problemen zien. Wanneer deze problemen op tijd worden gesignaleerd, kunnen zij beter ondersteund worden. Dit meldt NOS.

Tijdens de laatste drie maanden van de zwangerschap maken de hersenen belangrijke ontwikkelingen door. Kinderen die te vroeg worden geboren, missen een deel van deze ontwikkeling. Zij kunnen hierdoor langer problemen ondervinden dan eerst werd gedacht. Ook als tiener zijn er problemen op specifieke vlakken.

Vroege begeleiding

Men spreekt officieel van vroeggeboorte als een baby wordt geboren voor 37 weken zwangerschap. Tussen de 24 en 32 weken wordt gesproken van zeer prematuur. Kinderen die te vroeg worden geboren, kunnen gebaad zijn bij betere en vooral vroegere begeleiding. Wanneer de specifieke problemen bij een kind gesignaleerd worden, kan direct begeleiding worden geboden. Daarvoor hoeft niet gewacht te worden totdat het kind naar school gaat.

Problemen voorspellen

Twilhaar hoop met haar onderzoek een bijdrage te kunnen leveren aan de ontwikkeling van kinderen die te vroeg zijn geboren. “Op dit moment kunnen we eigenlijk helemaal niet voorspellen welke kinderen ontwikkelingsproblemen zullen ervaren”.  Als dat wel mogelijk is, kan de begeleiding van het kind en de ouders daar beter op worden aangepast. “Hoe vroeger je de juiste ondersteuning kunt bieden, hoe beter je grote problemen kunt voorkomen”, aldus de promovenda.

Door: Nationale Zorggids