Normal_prik_naald_vaccin

Vaccins tegen het verkoudheidsvirus RS moeten niet alleen véél antistoffen tegen het virus opwekken om goed te beschermen. De kwaliteit van de opgewekte antistoffen is ook belangrijk. Zeer waarschijnlijk zijn niet alle antistoffen tegen RS-virus even goed in het voorkomen van de ziekte, concludeert Liz van Erp van de Radboud Universiteit Nijmegen. Dit meldt RIVM.

Het RS-virus is het meest voorkomende verkoudheidsvirus bij kinderen. Tot nu toe is er geen geschikt vaccin tegen het virus, omdat nog niet precies duidelijk is hoe kinderen het beste tegen de infectie en ziekte beschermd kunnen worden.

In het algemeen zet een vaccin het immuunsysteem aan om antistoffen tegen een ziekteverwekker aan te maken. Bepaalde eigenschappen van antistoffen tegen RS kunnen invloed hebben op de mate van bescherming tegen een ernstige infectie. Duidelijkheid over de verschillende functies van deze antistoffen is heel belangrijk voor het beoordelen van nieuwe vaccins. Van Erp ontwikkelde tijdsn haar promotieonderzoek enkele tests die daarbij kunnen helpen.

RS-virus

Op dit moment bestaat er nog geen vaccin of behandeling voor RS-virus. Wel zijn er veel vaccins in ontwikkeling. Bij kinderen onder de zes maanden kan een RS-infectie leiden tot een ernstige longontsteking. In Nederland worden elke winter ongeveer tweeduizend kinderen opgenomen in het ziekenhuis met een ernstige RS-virusinfectie.

Door de goede gezondheidszorg overlijden kinderen in Nederland bijna nooit aan RS-virus. Wereldwijd sterven er ruim 100.000 kinderen per jaar aan de gevolgen van een RS-infectie. Het is dus heel belangrijk dat er een vaccin komt.

Door: Nationale Zorggids