Normal_bevalling

In steeds meer ziekenhuizen kunnen bevallende vrouwen voor lachgas kiezen in plaats van de meer ingrijpende ruggenprik. Een opvallende ontwikkeling, als je naar de huidige strijd tegen het lachgas kijkt. Maar de samenstelling van het gas in het ziekenhuis is anders dan het gas dat mensen in het uitgaansleven als partydrug gebruiken. Om de bevalling veilig te houden, dienen ziekenhuizen een optimale combinatie van lachgas en zuurstof toe. Dit meldt BNR. 

Lachgas wordt niet tijdens de hele bevalling toegediend, alleen wanneer de vrouw dat wil en met name tijdens de laatste en zwaarste periode. Vrouwen houden altijd zelf de controle, benadrukt verloskundige Martine Jager. “Het is binnen twinig minuten werkend, haalt de scherpe randjes eraf en de vrouw wordt er meer ontspannen van.” Ziekenhuizen gebruiken lachgas hiervoor niet langer dan twee uur.

Lichaam raakt ontspannen 

Ongeveer 40 tot 50 procent van de vrouwen die lachgas toegediend krijgt tijdens de bevalling, heeft daar  voldoende aan. De pijn gaat er niet helemaal door weg, maar door een meer ontspannen lichaam wordt het minder en laat de vrouw de benodigde ontsluiting gemakkelijker toe. Het gas heeft geen invloed op het kindje of de bevalling. 

Door: Nationale Zorggids