Normal_geld__munten__centen

De Belastingdienst heeft vaker toeslagen ten onrechte stopgezet dan tot nu toe gedacht. De fiscus is niet alleen bij het Eindhovense gastouderbureau Dadim buiten zijn boekje gegaan, maar ook bij Gastouderbureau Florien in Rotterdam. Dit meldt Trouw.

Uit onderzoek van Trouw en RTL Nieuws blijkt dat de Belastingdienst in 2015 ook bij het Rotterdamse gastouderbureau Florien toeslagen stopte zonder grondig onderzoek of bewijs. Bij 120 ouders is de kinderopvangtoeslag stopgezet na ‘vermoedens van fraude’. Echter was na een klein jaar al duidelijk dat de ouders “in het algemeen de totale opvangkosten volledig hebben voldaan”. 

Geen sprake van fraude

Van fraude was dus geen sprake. Maar de juristen van de Belastingdienst bleven er alles aan doen om de stopzetting van de kinderopvangtoeslagen in stand te houden. Dat gebeurde met medeweten en goedkeuring van het hoogste management, schrijft Trouw. Net zoals dit in 2014 gebeurde.

Weinig zorgvuldige documentatie 

Toen besloot de Belastingdienst/Toeslagen tijdens een toezichtactie bij 302 ouders de kinderopvangtoeslag stop te zetten of terug te vorderen, het zogeheten CAF 11-dossier. De ouders kregen daarvoor geen duidelijke onderbouwing en ook de communicatie daarna was onzorgvuldig en te traag. Dat er sprake is van een structurele werkwijze van het CAF-team om toeslagen stop te zetten zonder bewijs van fraude, wordt bevestigd door een bron rond het ministerie van financiën. Intern is de afgelopen maanden gepoogd te reconstrueren hoe het werk van het CAF-team zo heeft kunnen ontsporen. Er is echter maar weinig van de gehele werkwijze zorgvuldig gedocumenteerd. 

Door: Nationale Zorggids