Normal_zwangerschapstest2

Platform Zorg voor het Leven verspreidt deze week, tijdens de Week van het Leven, een anti-abortusflyer. Ieder huishouden in Nederland kan in de week van 11 tot en met 16 november een flyer in de brievenbus verwachten, die dankzij een crowdfundingsactie in groten getale verspreid wordt. Er zijn meerdere tegenbewegingen opgestart, waaronder #Nietinmijngleuf van Merel Westrik en een actie die oproept de flyer te verscheuren en terug te sturen naar de afzender. Dit meldt NOS. 


Via een actiewebsite kunnen tegenstanders van de Week van het Leven een brievenbussticker bestellen met daarop #Nietinmijngleuf om aan te geven dat de anti-abortusflyer ongewenst is. Het Humanistisch Verbond, dat ook tegen de flyeractie is, heeft stickers ontworpen waarop staat ‘Ja, voor vrije keuze en Nee, tegen anti-abortusreclame’, als tegenhanger van de sticker die tijdens de Week van het Leven wordt verspreid.

Anti-abortusflyer verscheuren en terugsturen 

Een verontruste vrouw heeft op Facebook opgeroepen om de flyer vooral niet te lezen, meteen te verscheuren en terug te sturen naar Platform Zorg voor Leven. “We hebben het recht om voor abortus te kiezen, ongeacht de reden voor die abortus. We moeten deze keuze kunnen maken zonder belaagd te worden. En deze actie zie ik als een vorm van belaging”, zegt Valerie van Flier.

Beschermingswaardigheid ongeboren kind

Zorg voor het Leven zegt geen oordeel te vellen en niemand te willen kwetsen, maar enkel het gesprek te willen starten over de beschermingswaardigheid van het ongeboren kind. “Omdat wij geloven dat het leven door God is gegeven, willen we dat ook daarover wordt gesproken”, aldus het platform. En dat is juist wat presentatrice Merel Westrik zo tegen de borst stuit: de ongevraagde bemoeienis. Volgens haar geeft de flyer vrouwen de indruk dat zij niet goed nadenken over abortus, terwijl de keuze hiervoor niet over één nacht ijs gaat. Een vrouw heeft altijd (meermaals) contact met haar arts én bedenktijd van bijna een week om een weloverwogen beslissing te maken. 

Door: Nationale Zorggids