Normal_baby__intensive_care

Het RS-virus, een verkoudheidsvirus dat levensgevaarlijk kan zijn voor jonge kinderen, moet veel bekender worden onder ouders. Ieder jaar belanden zeker tweeduizend Nederlandse baby’s erdoor in het ziekenhuis en komen wereldwijd ongeveer zevenhonderd kinderen te overlijden. Kinderinfectioloog Louis de Bont van het UMC Utrecht wil dat ouders weten wat het virus is en dat het in het standaardrijtje van kinderziektes komt dat iedereen kent. Dit meldt UMC Utrecht. 

In Nederland kunnen kinderen goed geholpen worden, omdat zij aan de beademing kunnen. Maar in armere landen is de kans aanzienlijk groter dat een kind overlijdt door het RS-virus dat zich eerst als een simpele verkoudheid manifesteert. Al snel slaat het om en wordt het een longontsteking, waardoor veel jonge kinderen aan de beademing moeten. Ieder jaar melden ziekenhuizen dat hun intensive cares vol zitten met kinderen met het verkoudheidsvirus. Er is nog geen vaccin beschikbaar, maar verschillende mogelijkheden worden momenteel uitvoerig getest, waaronder een maternaal vaccin.

Filmpje vraagt aandacht voor RS-virus

Het UMC Utrecht heeft vandaag een filmpje gepubliceerd waarin het aandacht vraagt voor RSV en wat men moet weten. Baby’s die het virus oplopen kunnen kleine luchtwegen ontstoken raken. Sommigen krijgen het dusdanig benauwd dat ze met spoed naar het ziekenhuis moeten voor extra zuurstof. Een ernstige RSV-infectie vraagt opname op de intensive care, waar een beademingsmachine het werk van het kleine kindje overneemt.

Over paar jaar vaccin beschikbaar 

De Bont vindt dat RS-virus onvoldoende bekendstaat als kinderziekte, waardoor er ook niet op getest worden. “En anders dan bij de griep is er nog geen vaccin. Omdat de ziekteverschijnselen tijdelijk zijn, is er ook geen groep patiënten die op gezette tijden aandacht voor de ziekte vraagt.” De infectioloog verwacht dat er binnen vijf jaar een vaccin is. In de tussentijd wil hij met de nieuwe video meer bewustzijn creëren. 

Door: Nationale Zorggids