Normal_prematuur

Op zondag 17 november zal het Isala Ziekenhuis in Zwolle een paarse hoofdingang hebben om aandacht te schenken aan Wereld Prematurendag. Ook de Sassenpoort in de stad zal verlicht worden met paarse lampen. Ieder jaar worden zo’n 14.000 kinderen te vroeg geboren in Nederland. In het Isala Ziekenhuis zijn er op jaarbasis 525 baby’s die voor 37 weken zwangerschap ter wereld komen. Dit meldt Algemeen Dagblad.

Op Wereld Prematurendag wordt stilgestaan bij de vele kinderen die te vroeg geboren worden, de medische risico’s die daaraan kleven en de impact die vroeggeboorte heeft op het gezin. “Vroeggeboren kinderen zijn uitermate kwetsbaar, omdat orgaansystemen zoals de longen, het maagdarmstelsel en de hersenen nog onrijp zijn”, zegt Susanne Mulder – de Tollenaer, kinderarts en neonatoloog in het Isala Ziekenhuis. “Verder zijn de kinderen zeer vatbaar voor infecties die heel ernstig kunnen verlopen.”

Lange periode van stress en zorgen

De impact die vroeggeboorte heeft op zowel ouders als baby zijn dan ook groot. Infecties kunnen voor ernstige complicaties zorgen en de ouders kennen lange perioden van stress en zorgen. De neonatoloog hoopt dat er meer aandacht komt voor kinderen die prematuur geboren worden door zondag de paarse lampen te laten schijnen. De kleur paars is wereldwijd verbonden met prematuren. “Dat bijna één op de tien kinderen te vroeg geboren wordt, heeft behalve voor het kind en ouders ook een enorme impact op de maatschappij. Wij waarderen de samenwerking met de gemeente Zwolle hierin dan ook zeer.”

Door: Nationale Zorggids