Normal_zwanger1

Voorzitter Jan van Lith van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG) wil dat de richtlijn voor het inleiden van bevallingen standaard naar 41 weken gaat. Tot nu toe werd aangenomen dat het niet veel kwaad kon om tot 42 weken te wachten, maar een nieuwe Zweedse studie bewijst het tegendeel. Zes baby’s die na een zwangerschap van 42 weken ter wereld kwamen, overleden al in de buik of vlak na de bevalling. Dit meldt NOS. 

Nederland heeft geen eenduidig beleid als het gaat om inleiden. Is een vrouw gezond, dan is het veelal normaal op pas na 42 weken in te leiden. Sommige ziekenhuizen bieden vrouwen dit al aan na 41 weken weken.

Eerder inleiden, maar keuze ligt bij de vrouw

Er is al eerder Nederlands onderzoek gedaan naar inleiden na 41 en 42 weken zwangerschap en de conclusies daaruit waren: er is niet veel verschil. “Met de Zweedse cijfers erbij slaat de balans echter door naar eerder inleiden”, zegt gynaecoloog Jan van Lith. Hoewel vrouwen altijd de keuze hebben om niet eerder in te leiden, vindt hij wel dat ze erop gewezen moeten worden dat de kans op  sterfte toeneemt naarmate de tijd vordert. “Die kans op sterfte blijft klein, een op 230, maar hij is er wel. Vrouwen moeten er daarom altijd voor kunnen kiezen het kindje bij 41 weken te laten komen. 

Door: Nationale Zorggids