Normal_spermadonor

Een anonieme donor die bij de spermakliniek van een Oosterbeekse huisarts stond geregistreerd, zou zeker 150 donorkinderen hebben rondlopen. De kliniek opende in 1972 haar deuren en donoren werden door de huisarts opgeroepen om via de achterdeur sperma af te leveren dat bijna nooit werd ingevroren. Destijds was het toegestaan om meer dan 25 nakomelingen per donor te hebben. Dit meldt het Eindhovens Dagblad. 

Het is niet bekend hoeveel donoren de kliniek precies had. Ook is onduidelijk hoeveel donorkinderen er uiteindelijk verwekt zijn, mede omdat ouders werden verteld geen afstammingsverhalen te delen. Toch is er een groep kinderen die nu op zoek is naar hun biologische vader. Echter is er geen administratie die hen daarbij kan helpen. Alle informatie is vernietigd. Inmiddels is er een facebookgroep opgericht waar 42 donorkinderen en een kleine groep donormannen zich heeft aangemeld.

Of de huisarts en eigenaar van de kliniek, net als Jan Karbaat, zijn eigen sperma heeft gebruikt is niet bekend. De man overleed in 2001 en heeft nooit voor het tuchtcollege hoeven staan. 

Door: Nationale Zorggids