Normal_portemonnee

De ouders waarbij kinderopvangtoeslag onterecht is stopgezet of teruggevorderd krijgen vandaag bericht over welke compensatie zij in ieder geval van de Belastingdienst/Toeslagen ontvangen. Dit bedrag is berekend op basis van de tot nu toe beschikbare informatie. Het geld staat rond 20 december bij hen op de rekening. Dat meldt staatssecretaris Snel van Financiën, aldus Rijksoverheid. 

In totaal ontvangen ruim driehonderd ouders een brief; ongeveer 90 procent van hen krijgen compensatie. Ruim tweehonderd ouders krijgen een bedrag tot 20.000 euro, ruim zeventig ouders een bedrag daarboven met als hoogste bedrag 66.000 euro. Dat bedrag is gebaseerd op de compensatieregeling zoals voorgesteld door de Adviescommissie uitvoering toeslagen.

Excuses voor onterechte fraudeursstempel 

In zijn brief aan de ouders die compensatie ontvangen biedt staatssecretaris Snel opnieuw zijn excuses aan voor de moeilijke omstandigheden waarin de getroffen ouders zijn gebracht en voor het onterechte stempel van fraudeur. “Een geldbedrag kan nooit alles goedmaken. Het onrecht dat deze ouders is aangedaan en het gevoel van machteloosheid waar ze zo lang mee hebben rondlopen, kan ik helaas op geen enkele manier wegnemen. Dat besef ik ten zeerste.”

Compensatiebedrag kan alleen maar hoger uitvallen

De berekening die de ouders nu ontvangen, is nog niet definitief. De staatssecretaris benadrukt dat het uiteindelijke compensatiebedrag alleen hoger kan uitvallen, en in geen geval minder wordt dan het nu genoemde bedrag. Begin 2020 ontvangen de getroffen ouders de definitieve compensatiebeschikking. Daar kunnen zij op dat moment nog formeel bezwaar tegen maken.

Door: Nationale Zorggids