Normal_echo_zwanger_zwangerschap

Steeds vaker kiezen aanstaande ouders er voor om een apparaat aan te schaffen waarmee thuis-echo’s gemaakt kunnen worden. Echter vinden echoscopisten deze ontwikkeling echter niet wenselijk omdat te veel geluidsgolven gevaarlijk kunnen zijn voor de baby en mogelijk paniek kan ontstaan als er geen hartslag klinkt door incorrect gebruik. Dit meldt RTL Nieuws.

Zwangere vrouwen krijgen een aantal echo’s standaard vergoed vanuit de zorgverzekering. Echter kan de eerste echo wel 12 weken op zich laten wachten en zit er daarna best wat tijd tussen de echo’s in. Om toch de baby te kunnen zien of beluisteren kopen aanstaande ouders daarom steeds vaker een machine voor thuis-echo’s. Dit kan een doppler zijn maar ook een BabyWatch. Deze laatste is een apparaat dat gehuurd wordt waarmee de aanstaande ouders maximaal drie keer per dag zelf hun kind kunnen bekijken en beluisteren.

Te veel geluidsgolven zijn schadelijk voor baby

Het probleem hiermee is volgens de Beroepsvereniging Echoscopisten Nederland (BEN) dat zo de kwalificaties van een echoscopist mist. Een echo is niet altijd eenduidig en moet geïnterpreteerd worden. Bovendien is het zo dat te veel geluidsgolven schadelijk kunnen zijn voor de ongeboren baby. Bij dieren is gebleken dat een foetus biologisch verandert na blootstelling aan te veel geluidsgolven in de vroege zwangerschap. Dit zijn de golven die in het lichaam weerkaatsen en zo beeld en geluid produceren van de foetus.

Hoort thuis-echo wel thuis in woonkamer?

Toen de BabyWatch op de markt kwam, stelde Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP daar al vragen over. Want hoort een medisch apparaat zoals een thuis-echo wel thuis in iemands woonkamer in plaats van het ziekenhuis? Een woordvoerder van de SP stelde dat experts van de BEN uiteindelijk het antwoord moeten geven op die vraag. Er wordt getwijfeld over de veiligheid van de apparaten, met name over de apparaten die via Chinese webshops besteld worden.

Thuis-echo kan tot valse paniek leiden

Bovendien zorgt zo’n thuis-echo niet per definitie voor meer geruststelling tijdens de zwangerschap. Omdat aanstaande ouders niet de kennis en scholing hebben van een echoscopist, is ook niet helemaal duidelijk hoe de baby in beeld gebracht moet worden. Zo kan het vinden van de hartslag niet lukken, terwijl dit meer aan de onkunde van ouders ligt dan aan het daadwerkelijk ontbreken van een hartslag.

Door: Nationale Zorggids