Normal_bevalling_verloskunde

Zwangere vrouwen die in Urk of de Noordoostpolder wonen, mogen thuis blijven bevallen als zij dat wensen. Door de sluiting van het IJsselmeerziekenhuis in Lelystad zou de reistijd voor vrouwen mogelijk te lang worden, maar er zijn vooralsnog geen afspraken die stellen dat het niet mag. Desondanks kiezen de meeste vrouwen er voor om in het ziekenhuis in Sneek te bevallen. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Dat de vrouwen thuis mogen blijven bevallen, staat in het eindrapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd over het failliete ziekenhuis in Lelystad. Mochten zij in nood komen en toch naar het ziekenhuis moeten, dan kunnen zij uitwijken naar Sneek of Heerenveen. Deze steden liggen op respectievelijk 77 en 74 kilometer verwijderd van Lelystad.

Vrouw wordt bij de ingang opgewacht door team

De meeste vrouwen uit Urk en de Noordoostpolder kiezen ervoor om hun kind geboren te laten worden in het Antonius Ziekenhuis in Sneek of Tjongerschans in Heereveen. Beide ziekenhuizen werken met een protocol om de binnenkomst in het ziekenhuis zo soepel mogelijk te maken. Wanneer een vrouw door haar verloskundige verwezen wordt naar het ziekenhuis, krijgt het personeel daar een seintje. Zij zullen de zwangere vrouw bij de ingang opwachten en alles in het ziekenhuis staat gereed voor haar. “Daardoor wordt tijdsverlies aanzienlijk beperkt.” Dit scheelt behoorlijk als de vrouw nu langer onderweg is naar het ziekenhuis.

400 baby’s per jaar extra door faillissement in Lelystad

Ook voor het faillissement van het IJsselmeerziekenhuis in 2018 bevielen al veel vrouwen uit Urk en de Noordoostpolder in Sneek. Het ging om ongeveer de helft van de zwangere vrouwen. Ongeveer 30 procent van de vrouwen week sinds de sluiting van het ziekenhuis in Lelystad uit naar Sneek. Dit zijn ongeveer 400 baby’s in 2019.

Door: Nationale Zorggids