Weekoverzicht met belangrijkste zorgnieuws

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: de populairste kindernamen van 2019, een blender in ruil voor niet vaccineren ongeboren kind en tips tegen een blauwe maandag. 

Maandag: kinderen kregen vorig jaar het vaakst de namen Emma en Noah

Baby's die vorig jaar zijn geboren hebben het vaakst de namen Emma (voor een meisje) en Noah (voor een jongen) gekregen. 785 keer gaven ouders hun zoon de naam Noah en 731 meisjes werden Emma genoemd.

Voor meisjes is ook de naam Mila populair, die naam staat op de tweede plaats en is 671 keer aan een kindje gegeven. Bij de jongens werden vorig jaar 717 baby’s Daan genoemd, die naam belandde daarmee op de tweede plek. 

Dinsdag: blender in ruil voor niet vaccineren tegen kinkhoest tijdens zwangerschap

Artsen en politici zijn geschrokken van de actie van anti-vaxxer Eva van Zeeland die zwangere vrouwen oproept om zich niet te laten vaccineren tegen de kinkhoest. Van Zeeland is een vruchtbaarheidscoach en stelt een dure blender beschikbaar aan honderd vrouwen die geen kinkhoestvaccinatie halen ter bescherming van hun ongeboren kind. In plaats daarvan kunnen ze met de blender een ‘green vaccin’ maken.  Inmiddels heeft het RIVM hiervan een melding gemaakt bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Woensdag: cao ziekenhuizen definitief na instemming alle vakbonden

De nieuwe cao voor ziekenhuispersoneel is definitief vastgesteld. De leden van zorgbond NU’91 en beroepsorganisatie FBZ hebben met het in december bereikte cao-akkoord ingestemd. Eerder stemde de achterban van FNV en CNV al in met het akkoord. Ziekenhuispersoneel krijgt een structurele loonsverhoging van 8 procent in de cao-periode van 27 maanden.

Donderdag: gehandicapte man gescheiden van zijn vriendin door zorgaanbod van instelling

De 30-jarige Lex moet voor 1 februari vertrekken uit de zorginstelling waar hij nu verblijft en moet daarbij zijn vriendin mogeliljk achterlaten. De zorg die de man met een beperking nodig heeft, wordt niet langer aangeboden bij zorginstelling Reinaerde in Woerden en dus wordt hij overgedragen aan een aanbieder die wel de juiste zorg kan bieden. Pijnlijk daaraan is dat hij naar een klein dorpje moet verhuizen op 150 kilometer bij zijn eveneens beperkte vriendin vandaan.

Vrijdag: Blue Monday: tips voor een minder blauwe maandag

Iedere derde maandag in januari is het Blue Monday. De dag die zogenaamd de meest deprimerende dag van het jaar is en waarop extra aandacht wordt besteed aan depressies. Dit jaar valt Blue Monday op maandag de 20ste van januari. Wat kunnen we tegen zo’n donkere dag doen? Deze experts bieden hun inzichten.

Door: Nationale Zorggids