Johanna H. niet schuldig bevonden aan doodslag van haar twee baby's

De nu 41-jarige Johanna H. is door het gerechtshof in Den Bosch vrijgesproken van doodslag op twee van haar baby’s. De twee kinderen werden volgens haar verklaring levenloos geboren, waarna zij de lijkjes in haar huis verborg. Pas jaren later ging de vrouw naar de politie. De moeder werd eerder al vrijgesproken en ook nu oordeelt het gerechtshof dat het niet met zekerheid vast te stellen is dat de vrouw haar kinderen levend heeft gebaard en daarna om het leven heeft gebracht. Dit meldt Telegraaf.

Eerder deze maand werd de zaak inhoudelijk behandeld in het gerechtshof van Den Bosch. Daar werd het professionele oordeel van een gynaecoloog als belangrijk gezien, omdat deze informatie kon verschaffen in de mogelijke doodsoorzaken van de baby’s. De moeder rookte iedere dag vier joints en gebruikte regelmatig xtc en alcohol tijdens haar zwangerschap. Er was al tijdens de zwangerschap sprake van een forse groeiachterstand en de laatste weken voor de bevalling voelde de moeder haar kind al niet meer bewegen.

Aannemelijk dat kinderen levenloos werden geboren

Het gerechtshof heeft het advies van de deskundigen opgevolgd, die het aannemelijk vinden dat de kinderen levenloos werden geboren op het toilet. Door complicaties en middelengebruik tijdens de zwangerschap is het verklaarbaar dat de kinderen niet levend zijn geboren. Met name de tweede baby, die in een stuitligging lag, zou zonder medische hulp meer kans hebben gelopen om niet levend ter wereld te komen.

Derde vrijspraak voor de moeder

De vrouw is nu opnieuw vrijgesproken. Eerder gebeurde dit ook al in de rechtbank van Utrecht en het gerechtshof in Arnhem. Beide keren kon niet met zekerheid worden vastgesteld dat de moeder haar kinderen heeft gedood na de bevalling. In plaats van hulpdiensten inschakelen, heeft de vrouw de baby’s in een beautycase en blik gestopt en in huis verborgen.

Door: Nationale Zorggids