Normal_oudere_rollator_ziekenhuis

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Met deze week onder meer: beloften van staatssecretaris Blokhuis om de wachtlijsten in de ggz aan te pakken, boosheid over de verloting van een duur medicijn tegen SMA, advies over minderjarigen die nu nog te vaak in een gewone politiecel vastgehouden worden en natuurlijk alles over het coronavirus. 

Maandag: Blokhuis wil actie ondernemen tegen wachtlijsten ggz

Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid) wil concreet actie ondernemen om de problemen met de lange wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg aan te pakken. Dat zei hij voorafgaand aan een gesprek met Charlotte Bouwman, die sinds vorige week actie voert in het ministerie van Volksgezondheid.

Dinsdag: organisaties roepen op mee te werken aan nieuwe Wet zorg en dwang

Verschillende patiënten- en cliëntenorganisaties denken dat de Wet zorg en dwang (Wzd) voor vooruitgang gaat zorgen. In tegenstelling tot de oude wet, staan in deze wet rechten van mensen en zorgvuldig handelen voorop, vinden de organisatie. Ze roepen daarom op tot constructieve samenwerking aan de uitvoering van de wet. 

Woensdag: advies om kinderen niet meer op te sluiten in politiecel

Meestal is het zo dat minderjarigen die worden verdacht van een strafbaar feit tijdens het onderzoek naar het strafbare feit verblijven en overnachten in een reguliere, kale politiecel, in een cellencomplex tussen volwassen arrestanten. Dit is geen wenselijke situatie, staat in het RSJ-adviesrapport

Donderdag: woede over verloting duur SMA-medicijn

De verloting van een erg duur nieuw medicijn tegen spierziekte SMA door de fabrikant is Nederland en vier bondgenoten in het verkeerde keelgat geschoten. De willekeur van een loterij voor ernstig zieke kinderen die voor hun leven vechten is volgens hen "mensonwaardig".

Vrijdag: het nieuwe coronavirus, wat je moet weten

Hoewel in ons land nog geen gevallen van het coronavirus bekend zijn, maken veel Nederlanders zich zorgen over deze nieuwe virusvariant die in Wuhan in China is uitgebroken. Dat blijkt uit de vele vragen over het Wuhanvirus die binnenkomen bij het RIVM. Voor wie vragen heeft over de symptomen en de besmettelijkheid van het virus, de kans dat het virus naar Nederland komt of wat je kunt doen om besmetting te voorkomen, heeft het RIVM alle actuele informatie verzameld.

Door: Nationale Zorggids