Jonge moeders worstelen met verwachtingen

Op jonge leeftijd moeder worden, hoeft helemaal geen probleem te zijn. Wel vinden jonge moeders het lastig om het moederschap te combineren met een opleiding of met werk, en worstelen ze met de verwachtingen van de maatschappij. Dit blijkt uit onderzoek van antropoloog en genderwetenschapper Marijke Sniekers naar het leven van moeders tussen 17 en 24 jaar. Dit meldt NRC. 

Het onderzoek vond plaats onder 41 jonge vrouwen. De helft hiervan was alleenstaande moeder. Sniekers wilde weten hoe jonge moeders denken over het moederschap, ondanks de vooroordelen die er in de maatschappij over deze jonge moeders zijn. Deze zijn: eerst je opleiding afmaken en carrière maken. In Nederland zijn vrouwen gemiddeld 29,9 jaar als ze hun eerste kind krijgen. Sniekers: "Als je heel vroeg kinderen krijgt, 'moet' je daarvoor verantwoording afleggen". Het onderzoek vond plaats in de stadsregio Parkstad, in het zuiden van Limburg.

Jonge moeders worstelen met verwachtingen van de maatschappij

Wat de onderzoekster opviel, was dat de jonge moeders worstelden met de denkbeelden die er in de maatschappij bestaan over wat gewenst gedrag is voor een vrouw: aan de ene kant doorleren en aan de andere kant een goede moeder zijn. Sniekers: "Ik zag dat deze vrouwen heel erg bezig waren om te voldoen aan dit verwachtingspatroon, júíst omdat ze jong moeder waren geworden." Dit deden zij door bijvoorbeeld te stoppen met hun opleiding en zich op het moederschap te storten om te laten zien dat ze dat best konden. Anderen werkten extra hard op school om te bewijzen dat ze succesvol konden zijn in hun leven. 

'Jong moeder zijn, is geen nadeel'

Uit het onderzoek bleek dat bijna niemand de jonge leeftijd als nadeel benoemde. Wel waren er andere problemen, zoals het combineren van het moederschap met een opleiding of werk. Ook noemden de moeders andere bekende 'problemen' van het moederschap, zoals gebroken nachten en het gebrek aan vrijheid om je tijd in te delen. Ze vonden echter wel manieren om op een leuke, speelse manier moeder te zijn, speelser dan oudere moeders zouden zijn. Onderzoek biedt aanknopingspunten voor instanties die met jonge moeders werken

Aanknopingspunten voor instanties die met jonge moeders werken

Volgens de onderzoekster is het belangrijk om duidelijk te maken dat jong moeder worden op zichelf geen probleem hoeft te zijn. De problemen liggen in de manier waarop de maatschappij is ingericht. Zo is het bijvoorbeeld lastiger om jong moeder te zijn en daarnaast te werken of leren, simpelweg omdat school en werk hier niet op zijn ingericht. Volgens Sniekers is er meer maatwerk in de hulpverlening nodig en helpt het jonge moeders als regels en beleid op scholen, bij de woningbouw en bij andere instituties veranderen. 

Door: Nationale Zorggids