Risico snijwonden baby keizersnede

De Nederlandse Vereniging voor Obstretrie en Gynaecologie (NVOG) gaat uitzoeken hoe vaak het in Nederland voorkomt dat een kindje snijwonden overhoudt aan een keizersnede. Aanleiding voor het onderzoek is de recente zaak in het Catherina Ziekenhuis in Eindhoven waarbij een baby geraakt werd met het operatiemes tijdens de keizersnede. Dit meldt de NOS.

Het Catharina Ziekenhuis moet een schadevergoeding van 3500 euro betalen. Het jongetje heeft een flink litteken overgehouden aan de snee in zijn wang.

Risico op snijwonden baby bij keizersnede

Bij een keizersnede bestaat er altijd het risico dat het kindje geraakt wordt door de scalpel. Over het algemeen maakt de arts heel voorzichtig een incisie in de baarmoederwand. Maar bij spoed of als het kindje direct onder de baarmoederwand ligt, is het mogelijk dat het kindje met het operatiemes geraakt wordt, legt Jan van Lith van de NVOG uit in het NOS Radio 1 Journaal. Meestal gaat het dan om een krasje maar het komt ook voor dat er een diepere snee ontstaat.

Met het onderzoek wil de NVOG inzicht krijgen in hoe vaak dit voorkomt in Nederland. Met deze informatie wil de NVOG de omstandigheden van operaties zo mogelijk verbeteren om het risico op snijwonden bij baby’s te verkleinen.

Door: Nationale Zorggids