Normal_oudere_medicijnen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Opnieuw houdt het coronavirus de gemoederen in ons land flink bezig door de flinke toename van het aantal besmettingen en het overlijden van een patiënt. Maar er is ook ander nieuws. Zo leveren onderzoekers forse kritiek op het handelen van betrokkenen in het faillissement van het MC Slotervaart en MC IJsselmeerziekenhuizen, raakte een verpleegkundige haar BIG-registratie kwijt na diefstal van een terminale patiënten en moeten honderden cliënten op zoek naar een andere aanbieder voor hulpmiddelen als rolstoelen.

Maandag: gemeentes stoppen met afname rolstoelen Hulpmiddelencentrum

Acht regionale gemeenten, waaronder Apeldoorn, stoppen met afnemen van hulpmiddelen, zoals rolstoelen en scootmobielen, van het Hulpmiddelencentrum (HMC). 642 mensen in Apeldoorn moeten op zoek naar een andere aanbieder.

Dinsdag: coronavirus maakt personeelstekort nog nijpender

Verpleegkundigen zien in de uitbraak van het coronavirus aanleiding voor snelle maatregelen om de personeelstekorten in de zorg aan te pakken. Beroepsorganisatie NU'91 wil daar snel over om de tafel met minister Bruno Bruins van Medische Zorg. De organisatie verwijst naar een brief waarin Bruins de Tweede Kamer informeert over maatregelen tegen het virus.

Woensdag: ernst van faillissement ziekenhuizen te laat erkend

Het bankroet in 2018 van het MC Slotervaart in Amsterdam en de MC IJsselmeerziekenhuizen in Flevoland heeft een "onacceptabele situatie" opgeleverd die in de toekomst voorkomen moet worden. Dat moet onder meer door eerder alarm te slaan bij problemen en te overleggen met de diverse betrokken organisaties. Betrokkenen en externe partijen hebben de ernst van de situatie nu te laat erkend. Dat stelt de Commissie onderzoek faillissementen ziekenhuizen in een woensdag gepresenteerde rapportage. Daarin wordt ook een duurzamere financiering van de ziekenhuiszorg bepleit.

Donderdag: verpleegkundige steelt van terminale patiënt

Een verpleegkundige die bijna vijftienduizend euro had gestolen van een terminaal zieke patiënt is door het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg in Den Haag uit het BIG-register geschrapt. Zij mag haar beroep niet meer uitoefenen. 

Vrijdag: aantal coronabesmetting op 128, eerste dode in Nederland

Het aantal besmettingen met het coronavirus in ons land is sinds donderdag met 46 nieuwe patiënten gestegen tot 128 gevallen.Ook is vrijdagochtend een 86-jarige man overleden aan het coronavirus. Hij lag in het Ikazia Ziekenhuis in Rotterdam. Van de man is niet bekend hoe hij besmet geraakt is met het virus. De meeste in Nederland zijn volgens het RIVM of in het buitenland besmet geraakt of hadden contact andere besmette mensen. Bij 27 gevallen, waaronder de overleden man, is dat nog niet vastgesteld.

Door: Nationale Zorggids