Kraamzorg moet mogelijk alleen digitaal worden aangeboden door coronavirus

Wanneer kraamverzorgsters zorg moeten verlenen in een huis waar iemand het coronavirus heeft, moet digitale zorg ingezet worden om de medewerkers te beschermen. Dat stelt Zus Berger, directeur van Kraamzus. Bij het bedrijf werken zo’n 800 kraamverzorgers. De beschermende kleding die zij in zo’n situatie kunnen krijgen, gaan nu allemaal naar ziekenhuizen en huisartsen. Digitale zorg zou daarom mogelijk vaker ingezet moeten worden in de komende weken. Dit meldt Leeuwarder Courant.

Zus Berger zegt dat het tot nu toe nog niet in voorgekomen dat er zorg moet worden verleend in een gezin waar iemand besmet is met het coronavirus. Toch kan die situatie ontstaan nu steeds meer mensen besmet raken met het virus. Beschermende kleding is voor de kraamverpleging niet voor handen, waardoor zij de vrouw niet fysiek bij kan staan. “De veiligheid van onze medewerkers staat voorop”, aldus Berger. Via online instructiefilmpjes en FaceTime kan toch geprobeerd worden om het gezin zo goed mogelijk te helpen. Bijvoorbeeld voor het laten slagen van de borstvoeding, wat belangrijk is om de antistoffen die het bevat.

Bijspringen bij de concurrent

Ook zullen kraamverzorgsters bijspringen op de kraamafdelingen van ziekenhuizen of andere praktijken. Zo kan uitval van personeel opgevangen worden. “Normaal zijn we elkaars concurrenten, maar dat vergeten we even in dit soort tijden.” In de kraamzorg is al langer een tekort aan personeel. Hierdoor krijgen vrouwen lang niet altijd het aantal uren dat zij hebben aangevraagd. Ook is het voorgekomen dat gezinnen hun kraamhulp moeten delen.

Door: Nationale Zorggids