Zwanger tijdens corona: plan vooruit

Over bevallen tijdens de coronacrisis bestaan veel vragen: wat als de toekomstige ouders het coronavirus krijgen? Kun je dat doorgeven aan de baby, en is dat erg? Wat als de verloskundige of de kraamhulp ziek worden? Gynaecoloog Mariëlle van Pampus, werkzaam bij het OLVG, begrijpt de onzekerheden en spanning bij zwangere vrouwen: "Als je partner verkouden is, mag hij mogelijk zelfs niet bij de ziekenhuisbevalling zijn. Er gaan ook bangmakende verhalen rond die niet kloppen. Daarom is duidelijke voorlichting nodig." Dit meldt Het Parool.

De zorg voor zwangere vrouwen gaat ook tijdens de coronacrisis door. Wel zijn er enige maatregelen en aanpassingen nodig om de zorg veilig te houden voor zowel de vrouw als de zorgverlener.

Maak een plan en zorg voor ontspanning

Gynaecoloog Van Pampus adviseert zwangere vrouwen om vooruit te plannen en van tevoren te bedenken wie je erbij wilt hebben als je man of vriend niet bij de bevalling mag zijn. Ook vindt zij het belangrijk dat zwangere vrouwen beseffen dat ze bang of onzeker mogen zijn: "Je krijgt juist stress van het idee dat je alles maar leuk moet vinden. Sommige dingen zijn niet leuk. Je mag die emoties best hebben. Zorg alleen ook voor structuur en ontspanning. Ga een taart bakken, vriendinnen online opzoeken. Niet de hele dag piekeren. Kies tijden uit waarop je informatie zoekt. En hou je aan de richtlijnen van De Koninklijke Nederlandse Organisatie van Verloskundigen (KNOV) en het RIVM."

Ziek met het coronavirus vlak voor de bevalling

Zwangere vrouwen die het coronavirus hebben en op het punt staan te bevallen, krijgen een medische indicatie. Van Pampus: "Het advies is om dan in het ziekenhuis te bevallen. Je baby wordt dan continu gemonitord, want er zijn niet veel data over wat het virus met baby’s doet. Moeder en kind worden niet gescheiden. Borstvoeding geven kan ook gewoon."

De KNOV hield een digitaal coronaspreekuur waarin veel vragen van zwangere vrouwen werden beantwoord. Het spreekuur is hier terug te zien

Door: Nationale Zorggids