Verloskundigen smeken om mondkapjes

Verloskundigen smeken minister De Jonge van Volksgezondheid in een brandbrief om mondkapjes en andere beschermingsmiddelen ter beschikking te stellen aan de kraamzorg. Er is grote angst onder zwangeren, pas bevallen vrouwen en hun partners om met het coronavirus besmet te raken. Dit meldt het Noordhollands Dagblad.

Verloskundigen proberen vrouwen zo goed mogelijk voor te bereiden op de bevalling. Carola Groenen, voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Organisatie voor Verloskundigen (KNOV), schrijft aan De Jonge: "Die bevalling is - zoals u zelf als vader van twee kinderen hebt ervaren - een zeer fysieke en intieme handeling, waarbij onze beroepsgroep heel dicht op het lichaam van een zwangere vrouw werkt en daarmee bloot kan komen te staan aan het coronavirus."

Gebrek aan mondkapjes leidt tot 'onmogelijk dilemma'

Verloskundigen hebben begrip voor de strenge maatregelen in hun sector en kunnen dit ook goed uitleggen aan zwangeren en hun partners. Maar op de vraag waarom ze geen beschermingsmiddelen als mondkapjes gebruiken, hebben ze geen antwoord. Groenen: "Sterker, met het verlies van een verloskundige in Engeland, waarvan The Guardian onlangs berichtte, kunnen we het niet meer aan onszelf uitleggen." Ze schrijft aan de Jonge: "Daarmee stelt u onze beroepsgroep voor een onmogelijk dilemma: afzien van een huisbezoek omdat we ons niet afdoende kunnen beschermen. Of wel gaan, maar dan met het gevaar van besmetting.”

Hoewel de KNOV begrijpt dat er een tekort is aan beschermende middelen wil Groenen dat De Jonge toezegt dat ook verloskundigen de juiste materialen krijgen om hun beroep voor iedereen veilig te kunnen uitoefenen: "Wij kunnen nu immers niet anders dan concluderen dat wij niet bij u op het netvlies staan. U kunt met uw toezegging alle zwangere vrouwen in Nederland geruststellen dat ze niet besmet raken via hun verloskundige."

Door: Nationale Zorggids