Vruchtbaarheidsbehandelingen weer van start

Nu ziekenhuizen de reguliere zorg langzaamaan weer opstarten, komen ook vruchtbaarheidsbehandelingen weer op gang. Deze soort zorg werd niet als acuut gezien waardoor de behandelingen half maart in verband met het coronavirus werden stopgezet. Dit meldt Nu.nl.

Ook voor vruchtbaarheidsbehandelingen was het niet duidelijk wanneer deze zorg weer opgepakt zou worden. Hoewel het werd gezien als niet-acute zorg, zorgde uitstel van behandelingen voor veel teleurstelling en frustratie bij vrouwen wier enige wens een kind krijgen is.

Marjolein Grömminger van Freya, een vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen, ziet dat er begrip was voor deze beslissing maar dat het voor veel vrouwen ook moeilijk was: "Toch is het zuur dat het vervullen van een kinderwens als niet-noodzakelijke zorg wordt gezien. Kinderen zijn vaak het allerbelangrijkst in een mensenleven."

Annemiek Nap, gynaecoloog en voorzitter pijler voortplantingsgeneeskunde van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG), is hoopvol over het feit dat vruchtbaarheidsbehandelingen weer stap voor stap worden opgestart: "We hebben goede hoop dat we, als de afname van het aantal ziekenhuisopnames vanwege corona blijft doordalen, het aantal behandelingen verder kunnen gaan uitbreiden."

Door: Nationale Zorggids