Normal_tweede_kamer

Staatssecretaris Alexandra van Huffelen van Financiën vreest dat een groep gedupeerde ouders binnen de toeslagenaffaire nog lang moeten wachten op hun geld. Beleid is niet zomaar gecorrigeerd, zegt in een reactie op partijen in de Tweede Kamer die woensdag maanden tot haast in het afhandelen van de toeslagenaffaire. Van Huffelen maakte duidelijk dat ze alles liever vandaag dan morgen wil oplossen, maar dat dat gewoonweg niet kan. Waarschijnlijk horen ouders in 2021 pas wat er exact gaat gebeuren. De staatssecretaris heeft beloofd dat ouders in de tussentijd wel meer ondersteuning krijgen. Dit melden NOS en ANP.

Hoewel de Kamer flink aanstuurt op haast maken, probeert de staatssecretaris die druk af te remmen. Naast dat beleid niet zomaar ongedaan is, moeten ook nog dossiers bij elkaar gezocht worden en dat kost tijd. Per dossier zit er ongeveer vierhonderd uur in. Van de zevenhonderd aanvragen voor inzicht in hun dossier, hebben slechts 41 ouders dit tot nu toe gekregen. Ondertussen blijven duizenden ouders in het ongewisse over de staat van hun zaak. Door de valse beschuldiging van fraude hebben veel van hen financiële en andere problemen.

Minder onderscheid tussen verschillende groepen ouders

SP en GroenLinks stuurden woensdag ook aan op een ruimere compensatieregeling die minder onderscheid maakt tussen verschillende groepen ouders. Sommigen zouden zo namelijk helemaal geen schadevergoeding krijgen. Van Huffelen liet echter desgewenst weten dat niet alle ouders geraakt zijn door ‘institutionele vooringenomenheid’, maar dat er een groep is waarbij de Belastingdienst wél goed handelde maar door de wet te maken kreeg met intense gevolgen. Ouders die bijvoorbeeld één bonnetje niet indienden moesten een heel jaar aan kinderopvangtoeslag terugbetalen. Een buitenproportionele maatregel, maar wel eentje die volgens de boeken ging. De ouders in deze kwestie krijgen uiteindelijk wel geld terug maar niet in de vorm van een schadevergoeding. 

Meer hulp bij aanvraag compensatie

Ouders van wie de kinderopvangtoeslag is stopgezet omdat ze ervan werden beschuldigd te hebben gesjoemeld met hun aangifte, krijgen te horen waarom de Belastingdienst ze het stempel 'opzet of grove schuld' hebben gekregen. Op aandringen van de Kamer belooft Van Huffelen deze ouders meer hulp te bieden als zij om compensatie vragen.

Bepaalde mensen die opzet of grove schuld werden verweten, kunnen een volledige compensatie krijgen als er sprake was van vooringenomen handelen door de Belastingdienst. Maar van een groep mensen die compensatie vragen is niet bekend waarom ze dat predicaat hebben gekregen.

Door: Nationale Zorggids en ANP