Onderzoek verdwenen asielzoekers

Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid Ankie Broekers-Knol wil een onderzoek instellen naar het verdwijnen van asielzoekers. Het gaat in het bijzonder om ongeveer duizend Nigeriaanse asielziekers. Zij verdwenen uit de opvang, zo bleek uit onderzoek van het NRC en radioprogramma Argos. Dit meldt De Telegraaf. 

Veel van de verdwenen asielzoekers zijn ten prooi gevallen aan de mensenhandel. Hierbij is het mogelijk dat baby's van zwangere vrouwen zijn verhandeld. Het onderzoek moet zich richten op de slachtoffers en waar zij terecht komen. Broekers-Knol geeft aan dat hier ook op Europees niveau aan wordt gewerkt. Volgens haar is het een complexe zaak omdat deze mensen ook zelf weg kunnen gaan uit de opvang.

Broekers-Knol ontving kritiek op haar plan van PvdA-Kamerlid Attje Kuiken, die wil dat er gericht naar de verdwenen Nigerianen wordt gekeken. Andere partijen sloten zich hierbij aan. Zij zien graag beleid hierop en niet alleen een nieuw onderzoek. GroenLinks-Kamerlid Bram van Ojik: "Is nou het enige wat de staatssecretaris naar aanleiding van deze nieuwe cijfers zegt: we gaan nog eens een onderzoek doen? Of komt er ook nog extra beleid?"

Door: Nationale Zorggids