Baby’s die minder bewegen wel of niet direct geboren laten worden?

​​​​​​​​​​​In het UMCG start een onderzoek bij zwangere vrouwen die hun baby minder voelen bewegen. Het doel van dit onderzoek is om er achter te komen welke baby’s die minder bewegen beter direct geboren kunnen worden en bij welke baby’s het beter is af te wachten. Gynaecoloog Sanne Gordijn kreeg een subsidie van ZonMW voor deze studie van 800.000 euro. Dit meldt het UMCG.

Het 'minder leven voelen' komt in een groot deel van de zwangerschappen voor. Gelukkig heeft dit heel vaak een onschuldige oorzaak. In ongeveer 90-95 procent van de gevallen komt dit doordat de baby anders is gaan liggen of doordat de moeder het erg druk heeft gehad. Maar bij een klein deel werkt de moederkoek (placenta) niet helemaal goed en kunnen er wel problemen ontstaan.
 

Goed werkende moederkoek

Om te bepalen of de moederkoek goed werkt, wordt in het onderzoek de bloeddoorstroming gemeten in het hoofd van de baby en in de navelstreng. Als de verhouding van de bloeddoorstroming in het hoofd en in de navelstreng afwijkend is, kan dit een teken zijn van een verminderde werking van de moederkoek.
 
Er gaan bij een minder goed werkende moederkoek minder voedingsstoffen en zuurstof naar de baby. Mogelijk is de baby dan beter af door het vervroegen van de bevalling, zodat de baby niet langer een tekort aan voedingsstoffen en zuurstof heeft. Wat dan precies het beste moment is, is niet zeker. Daarnaast zijn de baby’s met een moederkoek die ‘normaal’ werkt, mogelijk juist beter af door het natuurlijke moment van bevalling af te wachten en niet bij eerder geboren worden.
 

Wel of niet meteen geboren laten worden

De onderzoekers willen nagaan of het beter is om een baby vanaf 37 weken zwangerschapsduur direct geboren te laten worden als de zwangere minder leven voelt én er een afwijkende bloeddoorstroming is. Hierbij kijken zij niet alleen naar de conditie van de baby direct na de geboorte, maar ook naar de gezondheid en de bevallingservaring van de moeder. Ook gaan de onderzoekers na hoe de ontwikkeling van het kind is als het 2 jaar oud is.
 

Onderzoek UMCG

Alle zwangere vrouwen met een zwangerschapsduur van 37 weken of langer die hun baby minder voelen bewegen komen in aanmerking voor deelname aan het onderzoek. De studie is een samenwerking met Amsterdam UMC en wordt landelijk in diverse ziekenhuizen uitgevoerd. Het onderzoek valt binnen het bestaande landelijk onderzoeks consortium van de Nederlandse Vereniging voor Obstetrie en Gynaecologie (NVOG).
 
Bekijk ook de animatie over deze studie
 
 
Door: Nationale Zorggids