Normal_baby_babymelk_melkflesje

In Nederland hebben bijna 60.000 kinderen een loodvergiftiging, waarvan meer dan 7.600 rondlopen met meer dan 10 microgram aan lood in hun bloed. Deze vergiftiging komt vooral door loden waterleidingen. Wereldwijd hebben 800 miljoen kinderen een loodgehalte van 5 microgram of hoger in hun bloed. Dit meldt Unicef. 

Kinderen met teveel lood in hun bloed, kunnen permanente hersenschade oplopen. Vooral baby’s en kinderen onder de vijf jaar zijn extra kwetsbaar, omdat hun darmen het giftige materiaal makkelijker opnemen en hun hersenen sterk in ontwikkeling zijn. Loodvergiftiging kan bij kinderen uiteindelijk leiden tot leer- en gedragsproblemen en een lagere intelligentie.

Loden waterleidingen

Loden waterleidingen spelen wereldwijd een grote rol in het ontstaan van loodvergiftiging. Door deze schadelijke leidingen, komen er hoge loodgehaltes in het drinkwater. Ook gevaarlijke en illegale recycling van loodzuurbatterijen draagt bij aan loodvergiftiging. Conservenblikken, specerijen, cosmetica, medicijnen, verf, speelgoed en andere producten kampen ook vaak met hoge loodpercentages.

Ouders bewust maken

Ook ouders die door hun beroep met lood in contact komen, brengen onbewust lood mee naar huis door stof op hun kleding en handen. Kinderen worden zo blootgesteld aan deze giftige stof. “Ouders weten vaak niet dat hun kinderen onopgemerkt zoveel lood binnenkrijgen. Wij willen mensen bewust maken van de omvang en de impact van dit probleem, zodat er maatregelen worden genomen”, zegt directeur Suzanne Laszlo van Unicef.

Meeste vergiftigingen in Zuid-Azië

De helft van de vergiftigde kinderen komt uit Zuid-Azië. Ook in Georgië, Indonesië, Ghana en Mexico zijn de loodgehaltes van kinderen opvallend hoog. 

Door: Nationale Zorggids