Normal_corona_handen

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. 

Maandag: ‘Ontwikkeling coronavaccin ziet er goed uit’

Een Nederlandse viroloog werkt in Amerika aan de ontwikkeling van het door Nederland gekochte Oxford-vaccin en hij is optimistisch gestemd. “Ja, ik denk dat het er goed uitziet”, zei hij maandag. Inmiddels is aangetoond dat het vaccin werkt en bij apen geen bijwerkingen had. Het is nu uitzoeken hoe het vaccin precies werkt en of het ook de overdracht van mens tot mens kan voorkomen.

Dinsdag: vaker complicaties bij nierpatiënten met corona

Onverwacht maar wel waar: nierdialyse- en niertransplantatiepatiënten met corona hebben een groter risico op ernstige complicaties en overlijden. De eerste resultaten van een onderzoek door het UMCG, Radboudumc en Amsterdam UMC laten zien dat de sterfte door corona onder deze patiënten hoog is, zelfs hoger dan voor de bekende hoogrisicopatiënten, zoals patiënten met hartfalen of longziekten. Het maakt niet uit of je man bent, suikerziekte, hoge bloeddruk of hart- en vaatziekten hebt. En dat is opmerkelijk, stellen de onderzoekers.

Woensdag: Gelderse oudere overlijdt na tweede besmetting met corona

In Gelderland is een oudere bewoner van een woonzorgcentrum overleden nadat zij voor de tweede keer besmet raakte met corona. Of herbesmettingen vaker voorkomen weet het RIVM niet zeker, maar het houdt er wel rekening mee.

Donderdag: ophef over einde coronadebat

Het coronadebat woensdag is geëindigd in chaos.  PVV-leider Geert Wilders wilde een hoofdelijke stemming doen voor hogere lonen in de zorg, maar leden van de coalitie wilden dit blokkeren en liepen weg. De oppositie is woest en de coalitie is ook niet trots op zichzelf maar zegt wel dat er bewust gekozen is voor het blokkeren van de stemming omdat er niet genoeg tijd was om iedereen bij elkaar te krijgen. Wegens corona zijn niet alle Kamerleden op hetzelfde tijdstip aanwezig en had er een pauze van zeker 4 uur ingelast moeten worden. Als Wilders het de volgende keer tijdig aankondigt, kan de stemming wel plaatsvinden.

De oppositiepartijen willen volgende week dinsdag opnieuw debatteren over de door hen gewenste salarisverhoging voor werknemers in de zorg. Als de hele oppositie het verzoek steunt, moet nog ten minste één coalitiepartij hetzelfde doen.

Vrijdag: tegenstrijdige adviezen hitteplan en coronamaatregelen

Zet de adviezen van het Nationaal Hitteplan en de coronamaatregelen tegenover elkaar en je zult zien dat deze tegenstrijdig zijn, aldus onderzoekers van de Vrije Universiteit van Amsterdam. Waar het hitteplan bijvoorbeeld aanraadt om verkoeling te zoeken aan het water of op het strand, luidt het corona-advies om drukke openbare plaatsen te vermijden.

Ook wordt geadviseerd om tijdens hitte extra te letten op de zwakkeren in de samenleving en om vaker bij deze mensen langs te gaan. Juist deze groep is kwetsbaar voor het virus.

Door: Nationale Zorggids