Normal_corona-5174671_640

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week. 

Maandag: flink minder kankerdiagnoses vastgesteld door corona

In Nederland zijn vijfduizend kankerdiagnoses minder gesteld dan in de voorgaande tien jaren gemiddeld het geval was. Dat komt omdat patiënten sinds dit voorjaar de zorg meden uit angst voor corona en omdat vanwege de virusuitbraak veel reguliere zorg niet beschikbaar was. Voor een deel van de patiënten zal het geringere aantal diagnoses ingrijpende gevolgen hebben.

Dinsdag: BCG-vaccin beschermt ouderen tegen luchtweginfecties

Het bewezen effectieve tuberculosevaccin, ofwel BCG-vaccin, heeft een algemene stimulerende werking op het immuunsysteem. Het werkt daardoor effectief preventief tegen meerdere ziekten – mogelijk ook tegen het coronavirus. Ouderen blijken hier baat bij te hebben. Het vaccin zou met name effectief zijn tegen luchtweginfecties en daarom is het vermoeden dat het ook tegen corona kan beschermen.

Woensdag: ‘Kinderen met milde coronaklachten juist zeer besmettelijk’

Veel kinderen en jongeren met corona vertonen slechts milde symptomen. Dit betekent echter niet dat zij het virus niet flink kunnen verspreiden, stellen Amerikaanse onderzoekers. Volgens hen zijn juist kinderen met milde klachten zeer besmettelijk.

Donderdag: ‘Grapperhaus mag blijven, maar minder geloofwaardig als minister’

Ondanks onbegrip voor het overtreden van de coronaregels op zijn eigen bruiloft, hoeft justitieminister Ferd Grapperhaus volgens een meerderheid van de bevolking niet op te stappen. Wel vindt een deel dat hij zijn taken als coronaminister moet neerleggen. Zijn geloofwaardigheid op dit vlak is flink aangetast.

Vrijdag: ‘Dagelijks liegen duizend mensen over coronasymptomen’

Volgens directeur Sjaak de Gouw van de GGD liegen op dagelijkse basis zo’n duizend mensen over het hebben van coronasymptomen. Dit doen zij om een coronatest te krijgen, omdat ze een bruiloft hebben, op vakantie willen of een verklaring nodig hebben. Door deze groep mensen hebben mensen met vitale beroepen geen kans op voorrang en zijn zij genoodzaakt om ziek thuis te zitten zonder test.

Door: Nationale Zorggids