Ook in het zuiden is nu een allergie preventiepoli voor zuigelingen

Steeds meer kinderen hebben last van allergische klachten. De nieuwe polikliniek van VieCuri wil allergieën onder de allerjongsten bestrijden, maar ook voorkomen. Dit meldt Viecuri op haar website. 

Waarom kinderen in de Westerse wereld steeds vaker kampen met een voedselallergie, astma of eczeem, is niet bekend. Maar volgens Viecuri is het duidelijk dat steeds meer jonge kinderen er last van hebben en daarom wil het ziekenhuis daar preventief mee omgaan. Vandaar de preventiepoli voor de allerjongsten, met wetenschappelijke onderzoeken ten grondslag.

Eczeem zorgt voor voedselallergie

“Daaruit blijkt dat eczeem niet veroorzaakt wordt door bepaalde voedingsmiddelen, maar dat andersom het geval is. Eczeem zorgt juist voor een voedselallergie. Omdat een huidje met eczeem doorlaatbaar is, kunnen stoffen uit pinda’s en eieren gemakkelijk het lichaam van een kind binnendringen. Is het eerste contact hiermee via de huid en niet via de mond, dan wordt het immuunsysteem mogelijk verkeerd getriggerd, zegt kinderarts Anneke van Boekholt. Het advies luidde eerst dan ook om pas op latere leeftijd eieren en pinda’s aan kinderen te geven, maar nu wordt al bij zeven maanden aangeraden om hiermee te beginnen. “Zo is 80 procent van de pinda-allergieën te voorkomen.”

Verhoogd risico op allergie

De preventiepoli van Viecuri komt in actie zodra een kindje een verhoogd risico op een allergische reactie heeft. Hij of zij krijgt dan een doorverwijzing van het consultatiebureau of huisarts om naar de poli te komen. Een verhoogd risico ontstaat bijvoorbeeld doordat familie een ernstige allergie heeft of omdat het kindje al op vroege leeftijd klachten heeft.

Ook in het onder meer Noordwest Ziekenhuis, Reinier de Graaf ziekenhuis en het Martini Ziekenhuis zijn een pindapoli te vinden. 

Door: Nationale Zorggids