Normal_zwangerschapstest

Veel stellen met fertiliteitsproblemen raken tijdens deze coronacrisis op een natuurlijke wijze zwanger. Artsen weten nog niet waar dat door komt, maar verschillende onderzoeken moeten dit binnenkort uitwijzen. Dit meldt RTL Nieuws. 

Gynaecoloog Laura van Loendersloot van het Amsterdam UMC legt uit dat stellen die na twee jaar proberen niet zwanger zijn, worden onderzocht op fertiliteitsproblemen. Het kan zijn dat een man bijvoorbeeld geopereerd moet worden omdat hij geen zaadcellen produceert. Soms werken de eileiders van de vrouw niet omdat ze dicht zitten en is zwanger worden niet mogelijk. Toch is er ook een grote groep mannen en vrouwen die wel via de kunstmatige weg zwanger kunnen worden. Maar hier zijn wel wat voorwaarden aan verbonden.

Grootschalig onderzoek is lastig

“We behandelen stellen met een prognose van minder dan 30 procent kans van slagen om binnen een jaar zwanger te worden. Deze mensen zijn dus niet onvruchtbaar, maar verminderd vruchtbaar en hebben dus ook kans om via de natuurlijk weg zwanger te worden”, zegt Van Loendersloot. Ze zou graag een grootschalig onderzoek doen naar een onverwachts spontane zwangerschap tijdens de coronacrisis, maar het blijkt lastig om vrouwen voor in de controlegroep te vinden. Dit gaat om vrouwen die jarenlang bezig zijn met zwanger worden en een behandeling wensen. In Australië en Engeland zijn wel dergelijke onderzoeken gaande en Nederland is benieuwd naar de resultaten daarvan.

Door: Nationale Zorggids