Normal_pexels-freestocksorg-57529

Uit nieuw onderzoek is gebleken dat zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus meer gezondheidsrisico’s lopen. Ook is er kans op vroeggeboorte. Dit meldt Vakblad Vroeg.

 

Aanvankelijk waren er geen aanwijzingen dat een coronabesmetting kon leiden tot afwijkingen of andere problemen. Toch wijst nieuw onderzoek uit dat er wél risico’s zijn.

Een groep internationale wetenschappers voegden verschillende beschikbare bevindingen bij elkaar en zag dat zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus een verhoogde kans hebben op vroeggeboorte. Bij pasgeboren baby’s van moeders met het virus, is de kans groter dat ze in de couveuse moeten worden gelegd.

Ook bleek uit het onderzoek dat zwangere vrouwen die besmet zijn met het coronavirus het meest last hadden van koorts en hoesten. In tegenstelling tot niet-zwangere vrouwen hadden ze minder kans op koorts en spierpijn, maar was hun gesteldheid zo slecht dat ze op de intensive care moesten worden opgenomen en aan de beademing moesten.

Dertien procent van de met corona besmette zwangere vrouwen had ernstige complicaties. Vier procent (10.901 vrouwen) werd op de ic opgenomen, 10.713 vrouwen moesten aan de beademing en 1935 vrouwen hadden een hart-longmachine nodig. De belangrijkste risicofactor voor opname en beademing was comorbiditeit, het tegelijkertijd voorkomen van twee aandoeningen.

 

Door: Nationale Zorggids