Normal_normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

Complicaties tijdens een zwangerschap kunnen informatie geven over de gezondheidsrisico’s in het latere leven van de vrouw. Bijna 20.000 vrouwen hebben jaarlijks te maken met zwangerschapsvergiftiging. De placenta kan aangeven of vrouwen meer risico lopen op hart- en vaatziekten. Dit meldt RTL Nieuws. 

Zwangerschapsvergiftiging is een ziekte met veel complicaties, die het gevolg zijn van een hoge bloeddruk. Die hoge bloeddruk kan een aanwijzing zijn voor een groter risico op hart- en vaatziekten. In de ergste gevallen is de kans op een hartinfarct zeven keer zo groot.

Cardioloog in opleiding Ghossein-Doha wil met het project Queen of Hearts onderzoek doen naar de voorstadia van hart- en vaatziekten aan de hand van placenta’s. Volgens haar kunnen de complicaties tijdens een zwangerschap veel zeggen over de gezondheidsrisico’s in het latere leven. De placenta speelt hier een belangrijke rol. De arts-onderzoeker zag een vergelijking tussen een vetophoping in de wand van de ‘spiraalarterie’ van de placenta en het dichtslibben van aderen in het hart. Als daar een verband tussen bestaat, kan de placenta meer informatie geven over hart- en vaatziekten in het latere leven. Op die manier kunnen vrouwen met een hoger risico eerder behandeld worden.
 

Door: Nationale Zorggids