Normal_normal_portemonnee-2

De gemeentelijke ombudsman en de gemeente Rotterdam gaan Rotterdamse gezinnen van de toeslagenaffaire bij de Belastingdienst helpen. Ze richten daarvoor samen het Hulpteam Toeslagen 010 op. Dit meldt gemeente Rotterdam. 

Het specialistische team biedt hulp bij de schulden en bij de emotionele schade die er is ontstaan. Bij de toeslagenaffaire heeft de Belastingdienst ten onrechte jarenlang kinderopvangtoeslag teruggevorderd van duizenden ouders in Nederland. In Rotterdam gaat het naar schatting om 3000 gezinnen. De Belastingdienst mag vanwege privacywetgeving de contactgegevens van deze mensen niet doorgeven. Hierdoor  kunnen de ombudsman en de gemeente pas helpen als gedupeerden zichzelf melden.

Onterechte beschuldiging

De Rotterdammers om wie het gaat zijn jarenlang onterecht als fraudeurs aangemerkt of zijn de dupe geworden van de harde manier waarop de belastingdienst heeft gecontroleerd. Ze hebben zich vaak erg alleen gevoeld, omdat er weinig begrip was in hun omgeving. De ombudsman is de eerste ingang. Mensen kunnen daar hun verhaal kwijt.

Hulp moet snel komen

Na het eerste gesprek met de ombudsman zorgt het hulpteam voor intensieve en langdurige hulp. De impact van de misère op de gezinnen is groot. Soms moesten ouders zelfs hun huis verkopen. Andere ouders raakten in een depressie of gingen scheiden omdat de geldstress hun relatie ernstig onder druk zette. ‘De hulp moet er snel komen. Want deze mensen hebben al te lang alleen met hun problemen geworsteld’, zegt wethouder Michiel Grauss van Armoedebestrijding en Schuldenaanpak. 


Door: Nationale Zorggids