Normal_normal_zwanger_zwangere_vrouw_zwangerschap

Slimmer Zwanger is een online coaching programma dat erop gericht is om de kans op zwangerschap te vergroten en problemen tijdens de zwangerschap te verminderen. Het programma is door het Rijksinstituut voor Volksheid en Milieu (RIVM) erkend als bewezen effectief voor stellen die gezond zwanger willen worden of al zijn. De erkenning is een stap in de goede richting om het programma in het basispakket van alle zorgverzekeraars te krijgen. Dit meldt het Erasmus MC. 

Slimmer Zwanger wordt sinds 2011 aangeboden door de afdeling Verloskunde en Gynaecologie van het Erasmus MC en heeft inmiddels duizenden ouders geholpen bij hun kinderwens. Via de mobiele telefoon coacht het programma vrouwen en mannen bij het verbeteren van hun leefstijl. Hierdoor neemt de kans op zwangerschap en een gezonde baby ook toe en neemt de kans op complicaties af.

Medische- en leefstijlzorg

‘Voeding en leefstijl zijn zeer bepalend voor de eigen gezondheid, maar ook voor dat van de baby en de rest van zijn of haar leven’, aldus Prof. dr. Régine Steegers-Theunissen, hoogleraar periconceptie epidemiologie en initiatiefnemer. ‘Uit ons onderzoek blijkt dat de periode vóór en tijdens de zwangerschap het beste moment is om naast medische zorg ook leefstijlzorg aan te bieden. Dat is wat we doen met de Slimmer Zwanger, onder andere met deze mobiele interactieve website.’

Cruciale stap

‘Sinds 2018 worden vrouwen, maar ook mannen met kinderwens gecoacht door arts-onderzoekers bij het aanpassen van hun leefstijl met de ‘blended care approach’. Dit is een combinatie van een face-to-face consult op de polikliniek of videoconsult, waarbij de patiënt zich digitaal voorbereidt voorafgaand aan het consult en daarna 6 maanden wordt ondersteund. Momenteel wordt een abonnement door alle Zilveren Kruis zorgverzekeraars vergoed, maar de erkenning van het RIVM is dé cruciale stap om Slimmer Zwanger in het basispakket te krijgen van alle zorgverzekeraars. Hierdoor is het coachingsprogramma straks voor iedereen toegankelijk.

Levensloopzorgplatform

De volgende stap is het door ontwikkelen tot een digitaal Erasmus MC levensloop zorgplatform in samenwerking met de TU Delft en de Erasmus Universiteit Rotterdam. Dat platform gaat verder dan alleen de zwangerschapsfase, omdat preventieve leefstijlzorg in principe relevant is voor het hele leven. Daarmee moet het de huidige zorg ondersteunen met digitale, medische en leefstijl zorgpaden. Tevens kan er zo meer data en kennis verzameld worden voor de ontwikkeling van nieuwe technologische producten. Steegers-Theunissen: ‘Maar de eerst volgende stap is Slimmer Zwanger implementeren in de zorg voor een betere en goedkopere zorg voor iedereen.’


Door: Nationale Zorggids