Normal_geboorte_medisch_couveuse_baby

35-jarige vrouwen die in 1983 te vroeg geboren zijn, hebben minder vaak en vaak minder kinderen dan leeftijdsgenoten die à terme geboren zijn. De prematuur geboren vrouwen die wél kinderen krijgen, bevallen niet vaker dan anderen van een te vroeg of dysmatuur geboren baby. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

In Nederland worden alle 1.338 kinderen gevolgd die in 1983 te vroeg ter wereld kwamen. Dit onderzoek is er om deze groep dertigers, maar ook kinderen die nu of in de toekomst prematuur ter wereld komen, te helpen. Het laat bijvoorbeeld zien dat de vrouwen in de groep, die nu 35 zijn, minder vaak meer dan één kind hebben. In deze groep heeft 56 procent meer dan één kind, tegenover 74 procent van de leeftijdsgenoten zonder een voorgeschiedenis van prematuriteit.

Zwangerschapscomplicaties tijdens eerste zwangerschap

Het blijkt dat vrouwen die zelf te vroeg geboren zijn, vaker kampen met zwangerschapscomplicaties tijdens een eerste zwangerschap. Wetenschappers concluderen daarom dat het belangrijk is om de bloeddruk van prematuur geboren vrouwen of vrouw die tijdens hun geboorte een laag geboortegewicht hadden, goed in de gaten te houden.

Door: Nationale Zorggids