Normal_normal_rechtspraak

Het Openbaar Ministerie (OM) beschuldigt een gastouders uit Helmond van het dusdanig door elkaar schudden van een 8 maanden oude baby, dat het kindje overleed. De 31-jarige vrouw was op de dag van de gebeurtenissen afgelopen zomer als enige in haar woning aanwezig en had de zorg over enkele kindjes, waaronder een tweeling. Een van de twee kreeg ze na een dutje niet meer wakker en het kindje moest naar het ziekenhuis. Volgende dag kwam het te overlijden. Dit meldt het Eindhovens Dagblad.

Uit onderzoek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI) wijst al het letsel van het kindje naar het shakenbabysyndroom. Hierbij is een kindje zo hard door elkaar geschud dat er schade ontstaat in de hersenen en zenuwen. Hieraan kunnen baby’s blijvende schade houden of overlijden. Het Openbaar Ministerie vervolgt haar nu voor doodslag. De gastouderopvang is inmiddels gesloten.

Onvoldoende bewijs

De advocaat van de vrouw stelt dat er geen bewijs is. Hierin kon het gerechtshof zich deels vinden en ziet in dat het bewijs nog niet volledig is. Ze stond daarom een maand nadat zij gearresteerd was, weer op vrije voeten. Eigenlijk was het niet de bedoeling om deze zaak publiek te maken, maar de advocaat wil graag medische gegevens ontvangen. Hier gaat het OM niet in mee. “Het kindje is niet van de verdachte. Dit zijn niet alleen uiterst privacygevoelige gegevens, het zijn ook medische stukken waar hij en ik niets mee kunnen. Het moet dus weer naar anderen en zo kunnen ze uit zicht verdwijnen.” De rechtbank is het hiermee eens. De advocaat krijgt de medische gegevens niet.

Door: Nationale Zorggids