Normal_coronavirus_corona_covid

Iedere vrijdag kun je bij ons terecht voor een weekoverzicht waarin we kort terugblikken op de opvallendste, interessantste of meest nieuwswaardige nieuwsitems per werkdag. Nog steeds beheersen het coronavirus en de maatregelen tegen verdere verspreiding het dagelijkse nieuws. In dit weekoverzicht de belangrijkste gebeurtenissen en bekendmakingen rond de coronacrisis van deze week.

Maandag: driekwart staat achter strengere lockdown

Net voorafgaand aan de strengere lockdown die maandagavond werd aangekondigd, kwam uit onderzoek naar voren dat driekwart van de mensen hierachter staat. Deze mensen zijn voor sluiting van de niet-essentiële winkels en het tijdelijk stilleggen van contactberoepen. Voorstanders vonden het maandag zelfs de hoogste tijd dat het kabinet ingrijpt.

Dinsdag: dit houdt de vijf weken durende lockdown

Maandagavond kondigde Rutte de nieuwe maatregelen aan die dinsdag nog flink in het nieuws werden uiteengezet. Musea en theaters, pretparken en dierentuinen, casino’s en sauna’s, accommodaties voor binnensport en horeca en horecavoorzieningen van hotels moesten per direct dicht. Ook winkels zoals kledingwinkels, schoenenwinkels, sieradenwinkels en hobbywinkels zijn gesloten. Alles is erop gericht om de hoeveelheid sociale contacten zo veel mogelijk te beperken.

Woensdag: ziekenhuizen krijgen het drukker dan eind oktober

Ziekenhuizen zullen het begin januari waarschijnlijk drukker hebben dan tijdens de afgelopen piek, eind oktober en begin november. Ziekenhuizen behandelen momenteel bijna tweeduizend mensen voor corona. Begin november waren het er ongeveer 2.600. “De predictie is dat we eind december uitkomen op het niveau van de piek van de afgelopen golf. De bezetting kan tot 10 januari stijgen.”

Donderdag: ‘Meer zorgen over vaccinatieweigeraars dan over tijdstip inenten’

Zorgbond NU’91 maakt zich drukker over zorgmedewerkers die zich niet willen laten inenten dan het precieze tijdstip dat Nederland begint met vaccineren. “Natuurlijk willen wij dat het zo snel mogelijk gebeurt, maar zorg dat als je het doet dat je het goed doet. En als er dan een paar extra weken voor nodig zijn en we weten dan dat het op een veilige en verantwoorde manier gebeurt, dan maken die paar weken ook niet uit.”

Vrijdag: mensen zijn weer banger en meer gestrest door corona

De gevoelens van angst en stress zijn in november weer sterk toegenomen en soms zelfs hoger dan het niveau van april dit jaar. Meer mensen zien corona als bedreiging voor zichzelf, hun vrienden en vooral hun familie. Opvallend is dat 40 procent zegt dat ze het gevoel hebben dat ze niets hebben om naar uit te kijken.

Door: Nationale Zorggids