Normal_rss_entry-262328

"Het is een erekwestie", zegt premier Mark Rutte over het goed compenseren van toeslagenouders. Naar aanleiding van een vernietigend rapport van een speciale Kamercommissie praat het kabinet over sneller compenseren, maar de premier tempert meteen de verwachtingen. "Het vraagt maatwerk, daardoor duurt het langer dan je zou willen. Het team dat hiermee bezig is, kijkt al dag in dag uit of het kan versnellen."

Het "heftige" rapport benadrukt het overheidsschandaal "waar we ons allemaal diep voor schamen", zegt de premier na de wekelijkse ministerraad op vrijdag. Dinsdag komen de meest betrokken bewindspersonen bij elkaar op het Catshuis om over de gevolgen te praten. Snellere compensatie zal daar ook besproken worden. Maar zo makkelijk zal dat niet gaan, zegt Rutte.

"Ik zeg niet dat het niet kan, ik zeg dat we ernaar kijken of we het kunnen versnellen, maar ik wijs wel op de complexiteit, omdat je per persoon tot maatwerk wil komen, dat zo goed mogelijk die persoon helpt het leven weer op te pakken", aldus de premier. Geld speelt evenwel geen rol voor het kabinet, benadrukt hij.

Politieke consequenties

De vraag welke politieke consequenties het kabinet verbindt aan het vernietigende eindrapport over de toeslagenaffaire, "is nu nog niet aan de orde", zegt Rutte. "Ik wil nu eerst naar de inhoud kijken, recht doen aan het rapport en aan de ouders". Maar hij sluit zo'n symbolisch gebaar niet uit.

Het tweede kabinet-Kok trad in april 2002 af naar aanleiding van een kritisch rapport over de Nederlandse rol bij de val van Srebrenica in 1995. Net als nu waren de Tweede Kamerverkiezingen destijds in zicht, waardoor dat vooral als een symbolische daad werd gezien. Rutte sluit niets uit maar lijkt vooralsnog weinig te voelen voor zo'n offer. Hij zegt zich bij een eventueel aftreden eerst de vraag te willen stellen "of dat ook zou gebeuren als je twee jaar voor de verkiezingen zit".

Door: ANP