Normal_pexels-cottonbro-5721676

Uit nieuw onderzoek van het Erasmus MC blijkt dat vrouwen na een zwangerschap met een hoge bloeddruk jaren later een slechter geheugen hebben dan vrouwen die tijdens hun zwangerschap geen hoge bloeddruk hadden. Er is echter geen causaal verband aangetoond, maar slechts een associatie. Dit meldt Erasmus MC. 

Arts-onderzoeker Annemarijne Adank zegt naar aanleiding van de resultaten dat vrouwen met een hoge bloeddruk of pre-eclampsie tijdens de zwangerschap, ook na de zwangerschap gevolgd moeten worden. “Zij en hun artsen moeten rekening houden met veranderingen in levensstijl en behandelingen die kunnen helpen met het verminderen van het risico op daling van hun denk- en geheugenvaardigheden later in het leven.” Er is meer onderzoek nodig om vast te stellen of een vroege behandeling van de hoge bloeddruk cognitieve problemen kan tegengaan. Bij voorbaat raadt het Erasmus MC een actieve levensstijl aan.

Vijftien woorden onthouden

Het geheugen van de vrouwen werd getest door ze vijftien woorden voor te leggen die ze moesten onthouden. Deze test werd drie keer afgenomen en vrouwen met een hoge bloeddruk scoorden bij de eerste ronde gemiddeld 25 punten op een mogelijk score van 45 en vrouwen zonder hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap hadden 28 punten. Twintig minuten later wisten zij nog acht woorden te vertellen en de controlegroep gemiddeld negen.

Door: Nationale Zorggids