Normal_zwanger__zwangerschap

Het Zuyderland Medisch Centrum in Heerlen experimenteert als eerste ziekenhuis van Nederland met virtual reality (VR) tijdens de bevalling. Een VR-bril tijdens de bevalling zou namelijk tot mijn pijn leiden. Dit meldt de Limburger. 

Gynaecoloog Martine Wassen en arts-assistente Anne-Claire Musters leggen uit dat vrouwen voor op het opzetten van de bril en tijdens het ophebben van de bril een pijnscore konden doorgeven. De pijnscore zat tussen de nul en tien. Zonder bril gaven ze de pijn een zeven of acht en na het opzetten van de bril lag de pijnscore zo’n twee punten lager. Sinds de start van de proef in oktober hebben 25 vrouwen meegedaan aan het onderzoek en zij zouden de bril allemaal weer opzetten tijdens en volgende bevalling.

Pijnstilling

“De trend is dat pijnstilling bij de bevalling de laatste tien jaar enorm is toegenomen. Landelijk krijgt ruim 20 procent van de vrouwen een ruggenprik. Vanuit de eerste lijn wordt een derde van de mensen bij een eerste bevalling doorverwezen voor pijnstilling. Voor deze groep willen we een alternatief bieden”, aldus Wassen.

Vrouwen hebben de bril niet de hele bevalling op, dus ze missen het proces niet. Het gaat om maximaal een kwartier beleving van strand via virtual reality en daarna gaat de bril weer af. Bij persweeën gaat de bril nooit op.

Door: Nationale Zorggids